Meer en meer zon: De lente is begonnen!

Hoewel de weersvoorspellingen van begin april niet bepaald zonnige tijden voorspelden, krijgen we nu toch echt meer en meer zon. De temperaturen in de schaduw zijn redelijk stabiel geweest over de afgelopen maand, met geen noemenswaardige stijgingen of dalingen in de gemiddelde weektemperatuur. De zontijden daarentegen stijgen geleidelijk toch naar meer zomerse zonuren, met op de 17e en 18e zelfs tot 95% van het maximum aantal uren zon ook daadwerkelijk zonneschijn. Voor april is dit aantal uren zon uitzonderlijk, met 65% zon, wat bijna twee keer zo veel is als het gemiddelde van 38%.

Qua neerslag liet het weer weinig van zich zien: in de afgelopen twee weken is er in totaal niet meer dan een paar millimeter gevallen. April begon met nog enkele neerslag, maar dat stopte eigenlijk al op 5 april, waarna er nog enige neerslag viel op 7 en 8 april. Ook op dit gebied wijkt 2010 af van het gemiddelde: in andere jaren was er gemiddeld ongeveer anderhalf keer zo weinig neerslag.

Hieronder is de grafiek weergegeven van de eerste 19 dagen van april met hun omringende twee dagen aan beide kanten. Bij ontbrekende omringende data is gebruik gemaakt van data van de andere omringende dagen.

Zonuren April 2010

Zonuren April 2010

Zoals te zien is stijgt het gemiddeld aantal uren zowel relatief tot het maximum aantal uren zon als absoluut, waarbij er wel zeer grote schommelingen te zien zijn in het dagelijkse aantal zonuren. De weersvoorspelling is dat dit aantal nu minder zal stijgen, en op eenzelfde niveau zal blijven. Hoewel de stijging dus waarschijnlijk zal ophouden, is het wel waarschijnlijk dat het aantal zonuren stabieler zal worden. Deze stabiliteit zal waarschijnlijk vrijdag beginnen, waarna door de maand heen natuurlijk nog wel enkel schommelingen voor zullen komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s